1. osa elukoha valik – pole krunti, raha on

Lubasin, et hakkan kirjutama ka sellest, mida olen õppinud maale kolimisest ja milliseid kasulikke nõuandeid minu silmade läbi edasi anda. Millega tuleb arvestada enne, kui hakkad üheks nendest, kes ujub vastuvoolu. Kui ujud pärivoolu, siis on lihtne. Võta linnas korter ja saada CV-d laiali või mine hoopis Soome Gyprocit paigaldama… Siiski töövõimalustest räägime teinekord. Tänane artikkel on eelkõige krundi või elukoha valikust.

Maatüki valikul – asukoht, asukoht, asukoht

Krundi soetamisel tuleb silmas pidada kõige enam oma vajadusi. Noor inimene peab arvestama lähima kooli ning lasteaiaga. Lapsed vajavad sotsialiseerumist. Kas oled võimeline igal hommikul ja õhtul lasteaia vahet sõitma, kui selle kaugus kodust on 50 km? Tubli kui oled aga arvuta ennem läbi, mis see kõik maksma läheb ainuüksi aja ning transpordi arvelt.

Näiteks meil on lähim lasteaed 18 km kaugusel. Juhul, kui laps/sed käivad iga päev kuu jooksul lasteaias (~21 päeva), siis kuu lõikes oleks läbisõit 1512 km ainuüksi lasteaia ja kodu vahet sõites. Arvestades, et mu auto neelab kütust 10 l/100 km kohta, siis kuu kütusekulu on umbes 150 liitrit. 150 liitrit kütust maksab praeguse seisu järgi umbes 180 eurot, mida maal kokku kraapida on omajagu tegemist. Teine faktor on aeg. Kui peaksin last iga päev (~21 päeva) kuu jooksul lasteaeda sõidutama, siis kuluks umbes 28 tundi kuus autosõidu peale. Seega kulub sõidule kuu lõikes tubli 3 ja pool tööpäeva. 

Parim oleks, kui kaugus kodu ning kooli või lasteaia vahel jääks alla 20 km, sest juba selle vahemaa läbimine kuu lõikes on omaette väljakutse.

Asukoha valikul mõtle läbi ka see, mida tulevikus krundiga teha soovid. Loomakasvatus, metsandus, põllumajandus või esialgu lihtsalt maja koos õuealaga?

Näiteks meile piisab hetkel veel õuealast ning väiksest põllulapist. Küll aga tulevikus sooviks ka ülejäänud maale rakendust leida. 

Tee selgeks, kas elektriliitumine on kinnistul olemas või palju liitumine võiks maksta. Ilma liitumiseta või liitumisvõimaluseta pole mõtet. Muidugi on olemas nö off-grid ehk võrgust väljas lahendused (päiksepaneelid, tuulikud jne), kuid tänase tehnoloogia juures on tasuvusaeg pikem, kui seadmete vastupidavus. Kui keegi väidab nüüd vastupidist, siis ootan tõestamist, et su seadmete akupank peab kauem vastu, kui 6 aastat. Praeguse seisuga on Off grid süsteemid tasuvad ainult juhul, kui kasutada toetusi või asub kinnistu tõesti kilomeetrite kaugusel lähimast võrgust.

Tee selgeks krundile seatud piirangud juhul kui neid on. Piirangute alla võivad käia nt looduskaitsealad, põhjavee kaitsmine jne. Potensiaalse krundi valikul mine valda ja istu kohaliku ametnikuga maha ning küsi piirangute kohta. Vee ja kanali puhul oleks parim, kui saaksid puurkaevule ning kanali imbväljakule load. Mõnel pool ei pruugi neid saada.

Mõtle läbi tulevase maja asukoht. Kas saad maja ehitada ilmakaartest lähtuvalt sobivale kohale. Eluruumid lõunasse, magamisruumid itta, köök läände ja abiruumid põhja. Jälgi, et potensiaalne õueala poleks maapinna suhtes liiga madalal (kevad-sügisene veeauk) või vastupidi – künka otsas (tuuled, tormid). Merevaade on samuti ahvatlev aga mis praktiline otstarve sel on, kui õue minnes viib tuul kõrvad peast.

Krundi valikust võiks rääkida ja kirjutada tunde aga ehk sain peamise ära öeldud. Kui sul on midagi lisada, saada kommentaar!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s