Asta Roos matused 13.12.2015

28.11.2015 lahkus meite seltsist Asta Roos (Talk). Asta oli minule vanatädi.

asd3 (1)

Asta Roos lühi eluloo kirjeldus

Asta (Talk) Roos on sündinud 24. Jaanuaril 1929 aastal Saaremaal Sõrve poolsaarel Rahuste külas Sepa talus viimase viienda lapsena. Kolm venda August, Albert ja Artur ning üks õde Aino. Kooli hariduse sai Asta Lõopõllu kuueklassilises algkoolis.

Pereema ja –isa olid suurtalunikud. Nad elatusid peamiselt loomapidamisest ja põllumajandusest. Neil oli ka tuuleveski. Raskeid talutöid pidid tegema kõik lapsed juba väikesest peale. 1944 aastal 1. November küüditati Asta pere sõja jalust Kuramaale. Sealt edasi kulges teekond Saksamaale. Nende peres mängisid kõik vennad ja õde pilli. (orel, viiul, kitarr, akordion). Võibolla oli see ajendiks Asta muusikaga seotud haridustee omandamisel. Ta otsustas minna Kuressaare muusika kooli ja lõpetas selle. Pärast seda läks Asta Pärnusse edasi õppima viiuli eriala.

Pärnus kulgeski ta edasine elutee viiuliõpetajana. Seal sai ta tuttavaks Villi Roosiga, kellest hiljem sai tema abikaasa. Lapsi neil kahjuks ei olnud. Aastaid hiljem läksid nad Tallinnasse elama. Tallinnas töötas Asta kahekümne teises muusika koolis laste viiuliõpetajana. Seal ta töötas kuni pensionini. Abikaasa suri ja Asta otsustas tulla tagasi Saaremaale, kus oli tema kodukant, õde ja vennad. Asta aitas hooldada oma vanemat venda (August Talk) ja tema abikaasat (Helmi Talk) aastatel 1995-2000, kuni nende elupäevade lõpuni Ula külas Usiniidi talus.

Asta oli intelligentne ja rõõmsameelne inimene, kes pühendas paljuski oma elust muusikale ja teiste õpetamisele. Asta elutee lõppes Kuressaares 28. Novembril 2015 aastal. Puhka rahus vanatädi.

Pilte kalmistul ma siia panema ei hakka. Küll aga pilt peielauast.

Screenshot_2

 

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s